Hand artrose

21 februari 2018

Posted in Mens en gezondheid

Veel mensen krijgen vanaf een jaar of vijftig te maken met hand artrose en andere vormen van artrose. Maar soms kan dit ook al eerder ontstaan, bijvoorbeeld door overmatige belasting van een bepaald gewricht. Wat houdt deze aandoening nu precies in en wat ervaar je als je deze klachten hebt? Bij hand artrose, maar ook bij andere vormen van deze aandoening, heb je last van pijn in je gewrichten. Deze ontstaat door een slijtage van het kraakbeen. Bij ieder gewricht in ons lichaam is het zo dat dit een schakel vormt tussen twee of meer botten en het zorgt ervoor dat we verschillende delen van ons lijf kunnen buigen en strekken. Zo zorgt het duimgewricht er bijvoorbeeld voor dat we onze duim kunnen buigen en kunnen bewegen naar onze andere vingers toe. Dat stelt ons in staat om bijvoorbeeld te schrijven, te typen en iets op te pakken. Erg belangrijke functies allemaal. Dit kunnen we alleen maar zonder pijn doen, omdat de botten in de gewrichten van elkaar gescheiden worden door een laagje kraakbeen, dit laat de handeling soepel en pijnloos verlopen. Bij hand artrose is het zo dat het kraakbeen in de hand versleten is, waardoor botten elkaar kunnen raken. Dit zorgt voor pijn en voor een verminderde functie van de handen.

Hoe herken je hand artrose?

Hoe merk je nu dat jij last hebt van hand artrose? Daar zijn verschillende aanwijzingen voor:

  • pijnklachten bij het maken van bewegingen en vooral bij het zetten van kracht
  • stijfheid in de ochtend
  • ontstekingsreacties, waardoor zwellingen ontstaan

De eerste twee punten zijn natuurlijk al vervelend genoeg, maar mensen ondervinden vaak vooral veel hinder van het derde punt. Door de ontstekingsreacties kan het namelijk gebeuren dat er extra botweefsel gaat groeien aan de randen van de gewrichten, dit is vaak vooral goed in de vingers te zien. Hierdoor kan hand artrose er voor zorgen dat de vingers niet meer helemaal gestrekt kunnen worden en dat er krachtverlies optreedt. Je kunt dus echt veel functieverlies ondervinden hiervan. Natuurlijk heb je hier niet meteen mee te maken, maar het is belangrijk om in het oog te houden dat kraakbeen dat eenmaal versleten is, niet weer terugkomt. Zodra je klachten ervaart, is het dus belangrijk om na te gaan of er sprake is van hand artrose en zo ja, om de nodige maatregelen te treffen.

Maatregelen die je kunt nemen

Wat voor maatregelen kun je nu treffen op het moment dat jij last hebt van hand artrose? Belangrijk om in het oog te houden is dat beweging van belang is om het resterende kraakbeen gezond te houden. Dit gaat natuurlijk helemaal tegen je instinct in, heb je pijn, dan zul je immers juist geneigd zijn om minder te bewegen. Maar daarmee maak je het kraakbeen dus juist ongezonder en je verliest ook nog eens veel spierkracht, wat voor een goede werking van de gewrichten ook van groot belang is. Er wordt daarom altijd aangeraden om bij hand artrose gebruik te maken van een speciale brace. Deze kan het gewricht dusdanig ondersteunen dat het een stuk minder pijnlijk wordt om bewegingen te maken. Je kunt daardoor gewoon weer doen wat je altijd al deed en alles goed in beweging houden. Welke brace voor jouw klachten het meest geschikt is, hangt af van jouw situatie. Bij Braces4Artrose geven zij jou graag advies over welk model in jouw geval de beste keus is. Je kunt deze bovendien meteen bij hen bestellen en je krijgt hem altijd snel in huis. Zo kun jij zo snel mogelijk de klachten de je ervaart door de hand artrose bestrijden en gewoon je ding blijven doen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn