Wat te doen bij hyperreactieve luchtwegen?

25 juni 2019

Posted in Mens en gezondheid

Misschien heb je er nog nooit van gehoord of misschien heb je er juist zelf ervaring mee: hyperreactieve luchtwegen. Het is een hele vervelende aandoening waarbij je constant moet hoesten en je luchtwegen simpelweg teveel prikkels en activiteit afgeven. Hierdoor kun je minder goed tegen allerlei fijnstof en andere vervuilende deeltjes in de lucht en neem je minder zuurstof op in je lichaam. Bij de haloclinic weten ze alles van hyperreactieve luchtwegen. Op hun website vind je veel informatie over de aandoening, maar ook over wat zouttherapie (met andere woorden: halotherapie) voor je kan betekenen als je eraan lijdt. Zouttherapie is een eeuwenoude, maar in Nederland relatief nieuwe behandelmethode voor mensen met allerlei klachten die gerelateerd zijn aan de longen, zoals astma, bronchitis of de eerdergenoemde hyperreactieve luchtwegen. Halotherapie in een zoutkamer helpt bij deze aandoeningen doordat het vijf belangrijke processen tegengaat die je ademhaling benadelen, namelijk:

  • Overmatige slijmvorming
  • De overmatige groei van bacteriën in je longen
  • Spastische verschijnselen van de bronchiën
  • Ontstekingsreacties in de longen
  • Overgevoeligheid van de ademhalingsorganen

Deze vijf zaken kunnen samen zorgen voor allerhande klachten aan het ademhalingssysteem. Door ze allemaal tegelijk aan te pakken zien veel mensen met longklachten snel verbetering en verminderen of verdwijnen hun klachten.

Halotherapie bij hyperreactieve luchtwegen

Hoe werkt dat nu eigenlijk, halotherapie bij hyperreactieve luchtwegen? Het principe is eigenlijk heel erg simpel. Je zit in een afgesloten ruimte waar via een zeer ingenieus systeem fijne zoutdeeltjes in worden toegevoegd. Deze worden gelijkmatig verspreidt door een generator, en zorgvuldig gecontroleerd zodat de concentratie van de zoutdeeltjes niet boven een bepaalde grens komt. Door de zoutdeeltjes in te ademen worden de longen vanbinnen als het ware gereinigd. Dat zout reinigt en ontsmet weten we al heel erg lang, bacteriën houden er niet van, en van dat principe maken ze dus gebruik bij halotherapie, of zouttherapie. De zoutnevel zorgt ervoor dat je veilig en zonder medicijnen van je klachten kunt afkomen, en dat klinkt veel mensen als muziek in de oren. Vandaar dat ze bij de haloclinic steeds meer aanvragen krijgen. 

Wordt zouttherapie vergoedt?

Voor al deze mensen die interesse hebben in de zouttherapie van de haloclinic, of dat nu voor hun astma, hyperreactieve luchtwegen of andere klacht gerelateerd aan de longen is, hebben we goed nieuws. Halotherapie wordt namelijk door veel verzekeraars (deels) vergoedt. Het loont dus de moeite om even te controleren of dit ook bij jou het geval is. Doorgaans is het opgenomen bij de alternatieve geneeswijzen en dat wil zeggen dat je een deel vergoedt kunt krijgen als je aanvullend verzekerd bent. Daarbij geldt vaak dat hoe meer je betaalt aan premie, hoe meer (behandelingen) je vergoedt krijgt. Als je last hebt van hevige hyperreactieve luchtwegen is het dus een goed idee om die aanvullende verzekering omhoog bij te stellen in het nieuwe jaar, zodat je zelf kunt ervaren wat halotherapie voor jouw klachten kan doen. Als we de website van de haloclinic echter mogen geloven dan is bijna iedereen ben longklachten gebaat bij de zouttherapie. Het reiningen van de longen werkt vaak zoveel beter dan het maskeren van de klachten, en dat is een veel logischere en natuurlijke manier om je lichaam te behandelen, niet?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn